Stanislav Šálek 326 396 562 - info@chemicor.cz
Centrum pro zahradu, pole a les.

Jabloň

  • Květopas jabloňový

    Popis:
    Květy se neotvírají, zůstávají zaschlé tzv. zapečené a uvnitř zpravidla najdeme asi 8 mm dlouhou, bělavou rohlíčkovitou larvu brouka.

  • Moniliová hniloba plodů

    Popis:
    Plody hnědnou, měknou a hnijí. Na povrchu se vytváří světlé polštářky umístěné v kruzích. Napadené plody buď opadávají nebo vysychají a zůstávají viset na stromech. Ve skladech plody celé zčernají. Vyskytuje se hlavně u plodů napadených škůdci (např. obaleči, vosy) či jinak poškozených (krupobití).

  • Obaleč jablečný

    Popis:
    Nejčastější příčina červivosti jablek. Housenky se vžírají do plodu směrem k jadřinci, vytvořená chodbička a vstupní otvor jsou vyplněny trusem. Napadené mladší plody opadávají, starší plody dozrávají poškozené.

  • Padlí jabloně

    Popis:
    Na listech, letorostech a květech se vytvářejí bělavé moučnaté povlaky. Dochází k deformacím a zasychání listů i letorostů. Na plodech se napadení projevuje rezavým zbarvením ve tvaru sítě.

  • Pilatka jablečná

    Popis:
    Způsobuje červivost mladých plodů. Larvy poškozují plod buď na povrchu a vzniká tak obloukovitá korkovitá jizva (plod zůstává na stromě a znehodnocen dozrává). Nebo se larvy prokousají až k jadřinci, kde vznikne dutinka s trusem, který je vytlačován z plodu ven. Takto napadený plod opadává.

  • Plevele

    Popis:
    Veškeré plevelné rostliny nacházející se pod stromy či v meziřadí.

  • Přezimující škůdci

    Popis:
    Mezi přezimující škůdce počítáme např. svilušky, mšice, mery, píďalku podzimní, štítenky či puklice.

  • Sazovitost

    Popis:
    Na plně vyvinutých, zrajících a již sklizených plodech se objevují okrouhlé šedočerné sazovité skvrny. Skvrny jdou obvykle z plodů setřít, ale plody jsou špatně skladovatelné a nevzhledné.

  • Strupovitost jabloně

    Popis:
    Převážně na obou stranách listů a na plodech vznikají sazovité šedočerné skvrny. Silně poškozené listy a mladé plody opadávají. Starší plody praskají a deformují se.

Novinky na e-mail

Zadáním Vaší adresy se přihlásíte pro odběr novinek