Ječný šrot 15 kg

Kód: A001532
Neohodnoceno
202,90 Kč 176,40 Kč bez DPH
Skladem

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ječmen (lat. Hordeum) je z čeledi lipnicovitých a patří k hospodářsky nejvýznamnějším rostlinám. Kulturní ječmen je jednoletá jarní nebo ozimá obilnina. Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v čínské a indické mytologii, archeologicky je doložen již v prehistorických dobách v Evropě, Asii a Africe. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety. V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům. Nejkvalitnější část produkce (v Česku asi 30 % jarních ječmenů) slouží k výrobě sladu. Jen tak pro zajímavost, z ječmene se připravuje náhražka kávy - melta. Ječmen je ve srovnání podle osevní plochy čtvrtou nejrozšířenější zemědělskou plodinou na světě, v Česku zaujímá po pšenici druhé místo mezi obilovinami. V Česku se nejkvalitnější druhy ječmene pěstují na Hané, zejména na Vyškovsku a v okolí Mělníka. Ve srovnání s pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Ječmen působí příznivě na kvalitu masa a jakost sádla u prasat. U dojnic ovlivňuje příznivě kvalitu mléka i másla. Je zvláště vhodný pro výkrm prasat a skotu. Obsahuje sacharidy ,,glukany“ a jelikož drůbež nemá enzym glukanázu, není zrkmování ječmene drůbeži příliš vhodné. Ječné zrno je především zdrojem sacharidů (75 - 85 %) a bílkovin (11 - 13 %), v menší míře pak tuků (cca 2 %) a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová biotin) a minerálních látek. Díky vysokému obsahu vitamínu B5 chrání před záněty a onemocněním kůže. Obiloviny – i ječmen - se většinou šrotují, nebo jinak mechanicky upravují, někdy se mačkají nebo se používá různých způsobů hydrotermické úpravy. Trvanlivost ječmene- zrna je 12 měsíců, ječného šrotu 3 měsíce.

Doplňkové parametry

Kategorie: Krmiva pro drůbež a králíky
Hmotnost: 14 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: