WEIKI - Mikroorganismy pro kompost
Kód: N50Detailní popis produktu
O tajemný klíč k rozkvetlé a plodící zahradě, který nenápadně zraje v jejím koutě, se vyplatí pečovat. Správně založený, krmený a probiotiky weiki ošetřený kompost nezapáchá a z odpadu a zbytků vyrábí prvotřídní substrát a hnojivo. Probiotika weiki jsou vhodná pro zahradní kompost, vermikompostéry i Bokashi systém.
Jak probiotika weiki pomohou při kompostování?
-
Urychlí a zefektivní zrání kompostu.
-
Nastartují rozkladné procesy a tím rychle zvýší teplotu v zakládce kompostu.
-
Postarají se o to, aby kompost nezapáchal a kompostování probíhalo zdravým způsobem.
-
Potlačí patogenní organismy, plísně a viry v kompostu.
-
Udrží živiny v kompostu.
-
Zabrání vyplavení přebytečných živin a nebezpečných látek do podzemních vod.
-
Zlepší využitelnost živin v kompostu pro rostliny.
-
Jsou přírodní a ekologická.
Kompost ošetřený probiotiky weiki
-
Povzbudí růst a vitalitu rostlin.
-
Podpoří obranyschopnost rostlin.
-
Zlepší zdraví a plodnost rostlin.
-
Zlepší strukturu půdy a zvýší její vodní kapacitu.
-
Zúrodní půdu.
Jak na zdravý kompost?
-
Kupte nebo vyrobte kompostér a vyberte pěkné stinné místo, chráněné před velkým deštěm korunami stromů nebo stříškou.
-
Kompostér položte na rovnou plochu, aby se nikam nesesouval a měl co největší kontakt s půdou. Na dno položte jemné pletivo, abyste zamezili přístupu myším a dalším hlodavcům.
-
Jako první, startovací vrstvu použijte nalámané větve a větvičky. Tím zajistíte provzdušnění. Pokud máte kompostér s větracími otvory, otevřete je. Kousky větviček by neměly být větší než 5 cm.
-
Vrstvěte podle pravidla „Dva až tři díly hnědého na jeden díl zeleného.“
-
Mezi hnědý materiál patří větve, piliny, kůra, sláma, štěpka, suché listí. Do zeleného se počítá tráva, zelené listí, ovoce a zelenina, bioodpad z kuchyně, jehličí.
-
Kompost miluje různorodost! Proto nemíchejte jen zelené s hnědým, ale také: vlhké a suché a porézní a hutné.
-
Kompost hned od druhé vrstvy ošetřete koktejlem přátelských bakterií weiki, které se postarají o rychlý rozklad organické hmoty, dohlédnou na zdravý průběh celého kompostovacího procesu a fixují v kompostu živiny. Ostatně je to jejich práce už od počátku věků.
-
Aby bakterie měly dost energie na práci, snáze se množily a šlo jim to rychle od ruky, nasypte jim i speciální „vysokokalorické krmivo“ – urychlovač kompostu weiki, což je přírodní polysacharidové činidlo, vyrobené z modifikovaného bramborového škrobu.
-
Spokojené přátelské bakterie se vám potom odmění nejen rychlejší proměnou odpadu v superkvalitní organické hnojivo, ale také potlačí vznik plísní a nejrůznějších dalších patogenů, toužících si kompost zabydlet po svém, a sníží zápach.
Jak používat užitečné bakterie weiki pro kompost na zahradě?
-
Lahvičku vyndejte z tuby a dobře protřepejte. Jedno víčko weiki pro kompost rozmíchejte v jednom litru vody.
-
Řiďte se konzistencí kompostu – vody může být trochu více nebo i trochu méně.
-
Každou vrstvu kompostu vysokou zhruba dvacet centimetrů pokropte roztokem při zakládání kompostu nebo probiotika přidejte při prvním přehazování celého kompostu. Jeden litr zálivky vystačí cca na 30 litrů zahradního odpadu a organických zbytků.
-
Jedna lahvička vám tedy pomůže efektivně zpracovat více než 1 000 litrů bioodpadu.
Jak používat užitečné bakterie weiki pro kompost ve vermikompostéru?
Domácí vermikompostéry se vejdou všude, při správné péči nepáchnou, a ještě zvládnou udělat parádu. Čisté svědomí jako bonus navíc – snížíte objem odpadu z domácnosti v průměru o třetinu.
-
Jedno víčko probiotik weiki pro kompost rozřeďte přibližně v jednom litru vody. Řiďte se konzistencí kompostu – vody může být trochu více nebo i trochu méně.
-
Vermikompost probiotickým roztokem postříkejte nebo opatrně zalijte jednou týdně.
-
Urychlovač není ve vermikompostu tolik potřeba, ale použít ho můžete, nijak žížalám neuškodí.
Jak používat probiotika weiki pro kompost v Bokashi systému?
Asijská metoda Bokashi funguje na rozdíl od běžného kompostování, které vyžaduje pro rozklad organické hmoty přístup vzduchu, na principu anaerobní fermentace. Navíc je všechno v příjemném minimalistickém balení, bez žížal, mušek i zápachu.
-
Do nádoby vložte organický odpad, pokropte neředěnými bakteriemi weiki pro kompost (cca jedno víčko na jeden litr odpadu), posypte urychlovačem kompostu weiki (dvě zarovnané lžíce na 1 litr odpadu) a následně celou směs upěchujte a uzavřete, protože rozklad probíhá bez přítomnosti kyslíku. Jakmile je nádoba naplněná, stačí ji nechat dva týdny pracovat.
-
Poté pravidelně stáčejte fermentační tekutinu. Máte dvě možnosti. Buď si pořídíte dvě Bokashi nádoby a v době zrání jedné plníte tu druhou, nebo materiál z naplněné nádoby přesypete do dostatečně velké nádoby s víkem, ve které ho necháte čtrnáct dní dozrát. Přitom můžete v klidu plnit Bokashi nádobu novým biodpadem.
-
Bokashi nádobu neotvírejte moc často. Vlastně čím méně ji budete otvírat, tím lépe. Bokashi kompostování totiž probíhá bez přítomnosti vzduchu. Proto doporučujeme kuchyňský odpad plnit do uzavíratelné nádoby (misky s víkem), a teprve až ji naplníte, přesypejte ji do Bokashi kompostéru. Díky tomu se také usnadní dávkování probiotik i urychlovače (právě podle obsahu nádoby).
Co se může stát, když založíte a opečováváte kompost špatně?
• Zaplevelíte si celou zahradu.
• Roznesete si do záhonků zákeřnou plíseň a další patogeny.
• Znečistíte spodní vodu.
• Otrávíte členy rodiny a nejspíš i sousedy široko daleko smrdutým závanem.
A to přece nechcete. Správně založený, krmený a probiotiky weiki (ideálně i v kombinaci s urychlovačem kompostu weiki) ošetřený kompost nezapáchá a z odpadu téměř zdarma vyrábí prvotřídní substrát a hnojivo.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.