Nedostatek vápníku u rostlin
Aktualizováno 2024-05-28 06:19:41
Nedostatek přijatelného vápníku způsobuje u zeleniny suchou hnilobu konců plodů. Tento problém se vyskytuje především rajčete, papriky nebo okurky. Dále může být důvodem uhynutí vnitřních listů hlávek zelí, poškození okrajů listů salátu a košťálovin, uhynutí vnitřních suknic cibule, tečkovitosti listů pekingského zelí, propadání a hnědnutí středů růžic květáku nebo hnědnutí poupat brokolice.
Nedostatek vápníku u jabloní způsobuje hořkou skvrnitost (pihovitost).
Vzhledem k tomu, že vápník je relativně těžce pohyblivý v rostlinách, je jeho nedostatek jednou z nejzávažnějších a nejčastějších fyziologických poruch rostlin. Nejvíce se projevuje na těch částech rostlin, které jsou nejvzdálenější kořenům, t.j. na vegetačních vrcholech, na plodech nebo na okrajích listů. Tato porucha je podporována nadbytkem dusíku nebo i draslíku v půdě, kyselými půdami, nedostatečnou závlahou, ale i přemokřením půdy.
Poslední dobou je tento výživový problém spojován také s nevyrovnanými půdními podmínkami rostliny (přílišné velké sucho nebo přemokření, těžká půda, aj.). Častější problémy se vyskytují u rajčat pěstovaných v nádobách, v květináčích, kde mají omezený životní prostor a jsou náchylnější na tyto půdní výkyvy.
Nedostatku vápníku je důležité předejít. Při výskytu je na záchranu plodu již pozdě.
Pro dodání vápníku přímo do plodů zeleniny, je důležitý postřik celé rostliny speciálním kapalným hnojivem WUXAL SUS Kalcium. S postřiky je dobré začít již od doby nasazování plodů a pokračovat co 7-10 dnů až do sklizně.





